donderdag 22 januari 2009

Knieonderzoek

Vanmiddag ben ik met Loesje bij de orthopeed geweest voor een officieel knieonderzoek.

Patella Luxatie is de grootste erfelijke afwijking die bij het Kooikerhondje voorkomt, een kleine 20 procent heeft graad 1 of hoger. Een hondje met graad 1 heeft overigens praktisch geen klachten en kan een normaal leven leiden.
Er is ook maar een heel klein percentage dat graad 2 heeft en een nog kleiner percentage dat aan PL geopereerd moet worden.
Al met al valt het dus allemaal nog wel mee, maar het zou mooi zijn als deze afwijking nog meer teruggedrongen kan worden binnen het ras en daarom is het goed daar rekening mee te houden in de fokkerij.

Loesje's knieën waren goed, ze heeft "vaste" knieën. Op naar het oogonderzoek, dat voor volgende week gepland staat.


7 opmerkingen:

Anoniem zei

20%, dat vind ik helemaal niet mee vallen, da's erg hoog voor een erfelijke aandoening. 1 op de 5 is lijder, moet je nagaan hoeveel dragers er zijn! En dan is er ook nog een oogonderzoek nodig. Pffff.......ernstige problemen in de fokkerij dus.

Testen is helaas het paard achter de wagen spannen, de genetische opbouw van de populatie is al ernstig verstoord.
Hopelijk zet de rasvereniging een strenge stop op inteelt en zet zij zich daarbij in voor een strikte beperking van het aantal keren dat een reu mag dekken. En wellicht kan, bij dit toch relatieve jonge ras, onder controle het stamboek weer geopend worden. Dat zou niet verkeerd zijn, zeker gezien de zeer smalle basis waar oorspronkelijk mee begonnen is.
En als extra maatregel zou de standaard (en de interpretatie daarvan door de keurmeesters) nog eens tegen het licht gehouden kunnen worden, denk aan piraatjes en drie-kleuren.

Het zou toch jammer zijn als dit fantastische ras, net als zoveel andere rassen, ten onder gaat aan achterhaalde fokpraktijken.

Maar fantastisch dat Loesjes' knietjes in orde zijn, nu maar hopen dan zij geen drager is van genen die bijdragen aan deze kwaal.

Margo zei

Hoi Brimstone,

PL is een erfelijke aangeboren afwijking, maar de vererving daarvan is nog niet bekend, dat maakt het moeilijker voor de fokkerij. De rasvereniging wil in de toekomst met een fokwaardebepaling gaan werken, daarom is het noodzakelijk dat zoveel mogelijk honden worden onderzocht, ook honden die niet voor de fokkerij worden ingezet.

Met de oogproblemen valt het wel mee, het oogonderzoek is echter wel verplicht om te fokken. Een heel enkele keer komt Cataract voor of Distichiasis, andere oogafwijkingen zien wij eigenlijk niet in het ras.

Wat bedoel je met inteelt? 2, 3 generaties, of 4, 5, 6 generaties?
met 2 generaties lijnteelt fokken we binnen de vereniging niet met 3 generaties lijnteelt fokken we bijna niet, daarna komt het iets meer voor.

Een reu mag 3 keer per jaar dekken, met een maximum van 15 keer totaal in zijn leven in Nederland. Overigens zijn er maar weinig reuen die de 15 dekkingen volmaken.

Anoniem zei

Hoi Margo,
PL is hoogstwaarschijnlijk een polygenetische vererfende aandoening. Inderdaad een groot probleem in de fokkerij, zeker als de genen al zo veel voorkomen in de populatie. Je kunt er dan bijna niet meer 'omheen' fokken.

Wanneer er geen sprake meer is van inteelt? Je zou de grens moeten stellen op 6 generaties aan beide zijde geen zelfde voorouders. Waarschijnlijk bijna niet te bereiken in een kleine en ingevlochten populatie, in dat geval streef je naar het hoogst mogelijke. Overigens, lijnteelt is ook inteelt.

15 dekking per reu is natuurlijk enorm veel. Gezien de omvang van de populatie van het Kooikerhondje zou 3 dekkingen het maximale mogen zijn, wellicht zelfs minder.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

Gefeliciteerd met deze goede uitslag voor Loesje, dat is alweer een grote stap in de juiste richting! Fijn hoor!

Hemeltje, daar wordt het inteelt spook weer van stal gehaald, zie ik. Goeie vraag Margo over wanneer iets inteelt is. Antwoord: alles is ingeteeld want ook een inteelt percentage van 0,00000000000000001% is inteelt. ;-) De grens op 6 gen. stellen is nogal arbitrair.

Voorts kunnen we stellen dat inteelt geen problemen _veroorzaakt_ maar ze _aan het licht brengt_, wat er niet in zit, komt er ook niet uit. Helaas begrijpt niet iedereen het cruciale verschil tussen die 2.

Met fokwaardebepalingen gaan werken zou een heel grote stap in de goede richting zijn voor de rashondenfok. En laten we niet vergeten dat alle levende wezens meerdere genen dragen die of voor hunzelf of hun nageslacht of beide niet zo gezond zijn, dus ....... de genetisch perfecte hond bestaat niet.

Anoniem zei

@ Yolanda Elizabet
Inderdaad daar is ze weer :-) Het gaat me dan ook zeer aan het hart dat vele rassen door inteelt ten onder gaan.

Ieder levend wezen draagt een aantal schadelijke (zelfs lethale) recessieve genen. Die behoeven helemaal niet met opzet aan het licht gebracht te worden. Indien er niet wordt ingeteeld, blijft het percentage dieren dat met twee gelijke schadelijke genen geboren wordt laag. Inteelt zorgt ervoor dat dat percentage omhoog schiet.

In de fokkerij betekent inteelt het met opzet zieke dieren op de wereld zetten. Helaas willen sommige fokkers dat nog steeds niet begrijpen.

Yolanda Elizabet Heuzen zei

LOL, jammer dat de inteelt nog steeds als zondebok wordt gebruikt. Het lijkt mij beter om het _echte_ probleem aan te pakken en dat is verkeerd fokken veroorzaakt door gebrek aan kennis en inzicht o.a. door 90 % van de honden niet voor de fok te gebruiken om vrij onnozele redenen zoals staart iets te kort, verkeerd kleurtje etc. _Dat_ zorgt voor een smalle genetische basis, de inteelt kan het proces enigzins versnellen maar that's it.

BTW dieren die niet of slechts een gering inteelt percentage hebben zijn niet per definitie gezond, zoals dieren met hoge inteelt percentages vaak wel degelijk kerngezond zijn. Door in te telen kan je namelijk ook de goede eigenschappen (zoals een puike gezondheid en een fijn, stabiel karakter) vastleggen en niet alleen minder belangrijke uiterlijke zaken zoals bv een bepaalde oorstand of zo.

Juiste selectie (1 gezondheid, 2 karakter, 3 uiterlijk schoon) is the name of the game.

Indien fokwaardeschattingen kunnen worden meegenomen in het selectie proces dan zullen per generatie diverse vervelende erfelijke, meestal polygenetisch verervende aandoeningen (PL, HD), fors kunnen afnemen. Dus hoe sneller men met deze methode gaat werken, des te beter IMO. DR G. Ubbink paste dit met veel succes bij diverse hondenrassen in de jaren 90 toe.

Anoniem zei

Ik ben het helemaal met je eens Yolanda dat de selectie op onnozele uiterlijkheden een flinke boosdoener is. Ik pleitte in mijn eerste reactie al voor een ruimere standaard. Zo wie zo zouden showkwalificatie een veel geringere rol moeten spelen in de fokkerij.

Er zouden meer honden ingezet moeten worden en daarmee, ik blijf erop hameren, kun je gelijk veel inteelt voorkomen.

Inderdaad kan ook een niet ingeteelde hond ongezond zijn. 100%garantie op een gezonde hond is nooit te geven. Maar het percentage zieke honden onder outcrosses ligt vele malen lager dan dat onder ingeteelde honden.

Inteelt is en blijft de slechts mogelijke manier om te fokken. Jammer dat je dat niet wil inzien.